Meterruimte: Meterkast normen en gegevens

installatie techniek

Meterruimte: Meterkast normen en gegevens

Een meterkast dient in Nederland te voldoen aan de normen. Voor de Meterkast is dit de NEN 2768. De laatste versie hiervan is de uitgave van 2016. Deze norm geldt zowel voor laagbouw woningen als ook voor hoogbouw woningen. Tegenwoordig worden de meterkasten ook wel meterruimten genoemd. In de MK heeft elke discipline zo zijn eigen gebied. Dit geld voor Water, Gas, Elektra, Warmte, Telecommunicatie en overige Installaties.

Er zijn verschillende uitvoeringen voor laagbouw en hoogbouw. Dit heeft meestal te maken met de doorvoerleidingen bij hoogbouw woningen. De NUTS partijen stijgen in de meterkasten. Ook komt het bij hoogbouw meterkasten nog wel eens voor dat er extra leidingen, t.b.v. bijvoorbeeld zonnepanelen of centraal TV systeem (schotel/satelliet). De normen/voorschriften voor hoogbouwwoningen gelden tot een maximale hoogte van 70 meter.

Tevens dient de meterkast indeling te voldoen aan de gegevens/voorschriften van de NUTS partijen. Dit wil nog wel eens afwijken, per gemeente/bedrijf.
Hieronder kunt u een aantal meterkast indelingen bekijken/downloaden.

Richtlijnen voor meterruimten met een gasaansluiting in laagbouwwoningen (2016)

Richtlijnen voor meterruimten met een gasaansluiting in hoogbouwwoningen (2016)

Richtlijnen voor meterruimten met een warmteaansluiting in laagbouwwoningen (2016)

Richtlijnen voor meterruimten met een warmteaansluiting in hoogbouwwoningen (2016)

Let op, dat u de gegevens altijd met de verschillende betrokken partijen kortsluit. Het beste kunt u een tekening maken en deze laten goedkeuren door de verschillende partijen, zodat er achteraf geen discussie is. De NEN 2768:2016 kunt u aanschaffen via www.nen.nl

© Miviso.nl
Werk altijd volgens de geldende normen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*